Impresionizem

Impresionizem, ki se je prvotno razvil v drugi polovici 19. stoletja v Franciji, se je pri nas pojavil z začetkom 20. stoletja. Naši umetniki so se z deli francoskih, pa tudi nemških mojstrov, seznanili na raznih razstavah v Münchnu in na Dunaju. S tem obdobjem se tako začne v slovenskem (in tujem) likovnem ustvarjanju pisati veliko poglavje modernizma. Dela nastajajo pod vtisom trenutka, atmosfere, svetlobe  – umetniki želijo uloviti razpoloženje - naravne fenomene in hkrati opozarjati na minljivost narave. Navdušujejo se zlasti nad krajino, upodobljeno v različnih delih dneva, pa tudi nad podobami vsakdanjega sveta, figuraliko, družabnimi dogodki, tihožitji. Slike imajo zaradi goste barvne poteze in hipnih nanosov gibljivi in migetajoči učinek, potrebno jih je pogledati od daleč. Za impresioniste je bila značilna uporaba svetle barvne lestvice in nanašanje čistih, nemešanih barv. Najbolj pomembna je neposredna izkušnja. 

 

IVAN GROHAR

Ivan Grohar (15.junij 1867, Spodnja Sorica - 19.april 1911, Ljubljana) je bil eden naših najpomembnejših slovenskih slikarjev, ki je sestavljal veliko četverico naših impresionistov. Pomanjkanje ga je močno zaznamovalo in ga prikrajšalo za razvijanje talenta v mladosti, kljub izjemni nadarjenosti. Z odobreno finančno podporo je prišel do študija na Deželni risarski šoli v Gradcu. Zatem se je odpravil v München, kjer je obiskoval razstave in kopiral starejše mojstre. Po bivanju v Münchnu (kjer je pozneje tudi delal in obiskoval slikarsko šolo Antona Ažbeta), se je naselil v Škofji Loki, si uredil svoj atelje in se uveljavil kot slikar religioznih podob. Pozneje je tam ob ustalitvi ustvaril svoja najboljša dela, od krajin do prizorov kmečkega dela. Leta 1900 je sodeloval na 1.slovenski umetniški razstavi, v nadaljevanju z umetniško skupino pod skupnim imenom Sava z ostalimi impresionisti razstavljal tudi na Dunaju in samostojno v številnih drugih evropskih prestolnicah. Z delom Sejalec je postavil enega najpomembnejših dosežkov slovenske umetnosti. Impresionizem je z modernističnim duhom za vselej zaznamoval razvoj slovenskega slikarstva v 20. stoletju.

 

 

Sejalec - Original 1907, olje na platnu, 108 x 120 cm

 

Delo Sejalec je nastalo v zadnjem slikarjevem ustvarjalnem obdobju, leta 1907. Je ena najbolj poznanih slovenskih slik. Ob razstavi v Trstu istega leta, jo je javnost takoj prepoznala za mojstrovino in nacionalni ponos. Motiv sejalca se je sicer v slikarjevih delih večkrat pojavljal. Človekova odvisnost od narave in njuno sožitje se zrcalita v podobi kmeta, ki hodi čez zorano njivo in po njej iz košare trosi žito. Impresionistični način slikanja, ki ga poznamo po reliefnosti in hitrih nanosih z lopatico, se lepo povezuje s snovnostjo zemlje in sejalčevo gesto sejanja. Le ta stopa navzgor proti ozelenelem pasu njive, ki poživlja sliko v zemeljskih odtenkih. V ozadju se razkriva kozolec, avtentična arhitektura in tradicionalni simbol slovenskega podeželja. Za njim se odpira od sonca osvetljeno hribovje. Pokrajina deluje umirjeno, poudarjen je odnos do narave - delo, ki je vloženo vanjo. Sejalca lahko povežemo s prispodobo naroda, ki z upanjem in vero v delo, gleda v prihodnost. Zaradi ovekovečene mitologije slovenstva, je slika za slovenski narod izjemnega pomena.

 

Razvrsti po:ceniceni  nazivunazivu

Ivan Grohar

Sejalec-slika kopija Ivan Grohar
Olje na platnu-napeto na slepi okvir. Dimenzija: 60x60 cm
Cena z DDV:
150,00 €
Sejalec-slika Ivan Grohar-kopija
75x105cm
Cena z DDV:
775,60 €
Sejalec-slika Ivan Grohar-kopija
78x108cm
Cena z DDV:
674,60 €
Sejalec-slika Ivan Grohar-kopija
Olje na platnu. Dimenzija platna-napeto na slepi okvir: 120x120 cm
Cena z DDV:
590,00 €
Sejalec-slika Ivan Grohar-kopija
Olje na platnu. Skupna dimenzija slike: 78x108 cm Lesen dekorativen okvir-širina listve 9 cm
Cena z DDV:
265,00 €
Razvrsti po:ceniceni  nazivunazivu
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih