Mandelj

Opraševanje

15.04.2023 00:00
Ne glede na to ali se ukvarjate z vrtom in sadjarjenjem ali ne, ste se zagotovo že kdaj srečali s pojmom opraševanje. Za samim pojmom se skriva veliko zanimivosti, ki jih marsikdo od nas ne ve. V tem blogu si lahko preberete o opraševalcih, različnih vrstah opraševanja in kako mi sami pripomoremo k privabljanju in ohranjanju opraševalcev.
Češnje
Češnje
Češnje
Češnje
Češnje

ZAKAJ JE OPRAŠEVANJE TAKO POMEMBNO?

Zaradi globalnega segrevanja in njegovih posledic, mnoge živalske vrste izgubljajo svoje domove, kar posledično vodi v izumiranje živalskih vrst. In čeprav se nam mogoče v Sloveniji ne zdi tako ali pa še ni tako izrazito, drugod po svetu zaznavajo znaten upad opraševalcev. Odsotnost opraševalcev in nasploh slabše opraševanje pa lahko vodi v svetovno krizo s hrano. Večina žitaric, sadja in zelenjave je odvisnih od živalskih opraševalcev, predvsem čebel. Ker je opraševanje ključnega pomena tudi za samo rastlino, so le te razvile posebne mehanizme privabljanja določenih opraševalcev. Ne glede na vse pa je opraševanje pomembno za vzdrževanje uravnoteženega in zdravega eko-sistema.

Tu so naštete nekatere vrste sadja in zelenjave, katerih opraševanje je odvisno od žuželk: jabolka, mandlji, breskve, slive, hruške, češnje, borovnice, vanilja, brusnice, paradižnik, kivi, figa, kava, jagode, robide, maline, vinska trta …

 

 

KDAJ JE ČAS OPRAŠEVANJA?

Opraševanje je v grobem gledano proces, ki se dogaja skozi vse leto. Najbolj viden in izrazit je spomladi. Cvetoče rastline so hkrati odličen vir hrane za opraševalce. V tem času ljudje pogosteje opažamo sezonske alergije na cvetni prah. Najzgodnejša so drevesa, sledi pa jim trava. Poleti in jeseni opraševanje ni tako izrazito, ampak se vseeno dogaja. Pozimi pa žuželke in drugi opraševalci počivajo in se pripravljajo na prihajajočo sezono.

 

NAVZKRIŽNO OPRAŠEVANJE IN SAMOOPRAŠEVANJE

Poznamo dve glavni vrsti opraševanja. Razlike med njima so prikazane v tabeli spodaj:

 

 

OPRAŠEVALCI

Tako kot ločimo med navzkrižnim opraševanjem in samoopraševanjem, ločimo še med dvema vrstama opraševanje, glede na opraševalca. To sta biotsko in abiotsko opraševanje.

 

Biotsko opraševanje

Biotsko opraševanje se zanaša na žive opraševalce, da prenašajo pelodna zrna iz ene rastline na drugo. Predstavlja približno 80% vsega opraševanja, zato je ohranjanje živalskih opraševalcev izrednega pomena. Največji delež opraševalcev predstavljajo žuželke, v manjšini pa so tudi ptice in sesalci. Med žuželke, ki oprašujejo spadajo: čebele, hrošči, muhe, čmrlji, ose, metulji in vešče. Njihova prednost je predvsem ta, da lahko v zelo kratkem času obiščejo zelo veliko število rastlin. Dodatno motivacijo jim predstavljajo viri hrane, ki jih lahko najdejo okoli.

Med najbolj znane opraševalce brez dvoma spadajo čebele, ki poleg opraševanja pobirajo tudi nektar. So posebno prilagojene za to nalogo, saj imajo na svojih nogicah majhne »košarice«, ki jim omogočajo, da prenašajo večje količine cvetnega prahu, kot ostale žuželke. Poleg vsega tega pa proizvajajo še med.

 

     

 

Abiotsko opraševanje

Pri abiotskem opraševanju rastline dobijo vso pomoč možno od neživih opraševalcev kot so voda, veter, dež ali pa kombinacija vsega. Takšen način opraševanja omogoča rastlini, da privarčuje z energijo, ker ji ni potrebno proizvajati nektarja, da bi pritegnila žive opraševalce. Najbolj pogost abiotski opraševalec je veter (98%). Rastlinam, ki se oprašujejo s pomočjo vetra pravimo vetrocvetke, ki so običajno višje, da izkoristijo največji možni potencial svojega opraševalca.

 

Nekatere rastline so se prilagodile naravi in se razmnožujejo tako z biotskim kot abiotskim opraševanjem, odvisno od vremenskih razmer.

 

KAKO RASTLINE PRITEGNEJO OPRAŠEVALCE?

Rastline so razvile posebne mehanizme kako pritegniti določene opraševalce, z namenom da bi ohranile svojo zmožnost razmnoževanja. Rože, na primer, cvetijo v različnih oblikah, da pritegnejo opraševalce. Nekatere oblike omogočajo specifičnim opraševalcem, da dostopajo do nektarja, spet druge oblike pa jim to preprečujejo.

Za druge rastline zadostuje že, da proizvajajo nektar ter s tem pritegnejo goro žuželk. Pomembna pa sta tudi barva in vonj same rastline. Močno aromatične rože pritegnejo hrošče in muhe, medtem ko si čebele raje izbirajo manj dišeče rastline. Za vse žuželke pa je skupno, da so jim bolj mikavne rastline svetlih in močnih barv, medtem ko se ostale rastline zanašajo na abiotsko opraševanje.

 

     

 

ALI SO OPRAŠEVALCI OGROŽENI? KAKO JIM LAHKO POMAGAMO?

Zaradi spreminjanja podnebja in onesnaževanja, mnogi opraševalci izgubljajo svoj življenji habitat, kar se močno pozna na njihovem številu. To posledično zelo slabo vpliva tudi na samo razmnoževanje rastlin, predvsem tistih, ki so odvisne od živih opraševalcev. Še vedno pa je čas, da izboljšamo stvari. Spodaj imate nekaj nasvetov, kako lahko kot posameznik pripomorete k ohranjanju opraševalcev, še posebej čebel.

 

  1. Posadite več rastlin

Bodite pozorni, da boste posadili samo avtohtone vrste, ki niso preveč invazivne. Osredotočite se tudi na bravo in vonj rastlin, ki jih boste sadili in se predhodno poučite, katere rastline proizvajajo veliko nektarja, saj boste tako pritegnili veliko število opraševalcev. Hkrati pa ne uporabljajte umetnih gnojil in pesticidov.

Na naši spletni strani lahko kupite naravni bio-stimulator Nauta, ki ima certifikat Demeter. Poleg tega, da pospešuje rast rastlin in kalitev semen, pa s svojim vonjem privablja čebele in pripomore k izboljšanemu opraševanju. V mesecu aprilu in maju bo Nauta na spletni strani znižana 10%, lahko pa si jo zagotovite zastonj, v primeru da kupite naslednje kombinacije izdelkov:

 

Inovativne vrtne vile + kultivator = Nauta 500g zastonj
Inovativne vrtne vile + kultivator + set orodja (6) = Nauta 1000g zastonj

 

  1. Ohranjajte opraševalce

Poleg tega, da je preživljanje časa zunaj koristno za vaše telo pa hkrati pozitivno učinkuje tudi na opraševalce. Na vaši posesti namestite ptičje hiške in krmilnice ter majhen hotel za čebele in si zagotovite, da se bodo opraševalci radi vračali k vam.

Ptičje hiške in hotel za čebele so vam dostopni na naši spletni strani. S klikom na spodnji sliki, vas bo povezava vodila do mesta, kjer ju lahko naročite. Vabljeni k nakupu!

 

     

  1. Zmanjšajte svoj vpliv

Ne samo za opraševalce, ampak tudi za vse drugo je pomembno, da ljudje zmanjšamo svoj vpliv na naravo. Začnite razmišljati ekološko, uporabljajte javne prevoze, zmanjšajte svoje odpadke … Vse to in še več bo hkrati pripomoglo k povečanju števila opraševalcev in preprečilo njihovo izumrtje.

 

 

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z današnjim blogom ali pa z izdelki, ki so objavljeni na naši spletni strani, nas lahko kontaktirate tu: Kontakt

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih